Boekenonderzoek

Boekenonderzoek

U heeft gedurende de overname ontzettend veel informatie gekregen over de onderneming die u wilt gaan overnemen. Maar klopt deze informatie? Het is belangrijk al deze informatie te controleren. Zo vermijdt u dat u later tegen onbekende moeilijkheden aanloopt. De controle kunt u uitvoeren door het doen van een boekenonderzoek ofwel duediligenceonderzoek. Gedurende dit onderzoek kunt u het hele bedrijf analyseren en bestuderen.

Een andere reden voor het doen van boekenonderzoek zijn de financiers van de overname. De financiers willen namelijk tot in detail weten waarin ze gaan investeren. Ze zullen u vragen om de complete en juiste informatie van het bedrijf. Ook later kunt u nog terugvallen op het boekenonderzoek. Het is dan wel van belang dat u een verslag laat opmaken van het onderzoek. Wilt u dan bijvoorbeeld later nog een schadeclaim indienen tegen de verkoper dan kunt u terugvallen op het boekenonderzoek. Door het rapport dat u heeft laten maken kunt u aantonen dat u het onderzoek daadwerkelijk heeft uitgevoerd.

Het duediligenceonderzoek neemt veel tijd in beslag. Het is verstandig gedurende dit onderzoek dan ook adviseurs in te schakelen. Ieder van deze adviseurs heeft zijn of haar eigen specialiteit. Hierdoor zult u in zijn geheel een erg compleet onderzoek krijgen. Denk aan adviseurs als:

  • accountant;
  • jurist;
  • taxateur;
  • fiscalist.

 

Als u het boekenonderzoek heeft uitgevoerd, kunt u veel problemen tegen zijn gekomen. Wellicht klopte alle informatie die u had ontvangen maar misschien klopte er ook veel niet. Kloppen bijvoorbeeld de financiële gegevens allemaal? Als u tijdens het boekenonderzoek veel onjuistheden heeft ontdekt dan kunt u ervoor kiezen om van de overname af te zien. U kunt er echter ook voor kiezen om terug te gaan naar de onderhandelingsfase. U gaat dan opnieuw met de verkoper rond de tafel en gaat opnieuw onderhandelen over de overname.