Veel gestelde vragen bedrijf kopen

Veel gestelde vragen bedrijf kopen

Hoe lang duurt het kopen van een bedrijf?

U moet bij het kopen van een bedrijf rekening houden met een traject dat 6 tot 9 maanden duurt. Een hele tijd dus. Echter, de tijdsduur hangt ook af van u. Als u veel voorbereidingen heeft getroffen, dan zorgt u er voor dat het traject minder lang duurt. Heeft u niets aan voorbereidingen gedaan, dan duurt het kopen van een onderneming dus automatisch al langer.

Wie kan mij helpen bij het overnemen van een onderneming?

Er zijn veel verschillende adviseurs die iets voor u kunnen betekenen bij het kopen van een bedrijf. Ieder van deze adviseurs heeft een andere specialisatie en elke adviseur kan u dus weer ergens anders mee helpen. Denk ik ieder geval aan de volgende adviseurs:

1. Overnameadviseur
2. Accountant
3. Fiscalist
4. Jurist
5. Notaris
6. Valuator
7. Banken
8. Participatiemaatschappijen

Hoe wordt de koopprijs bepaald?

Bij het overnemen van een bedrijf wordt vaak een waardeanalyse gedaan. Deze waardeanalyse wordt vaak meegenomen bij het bepalen van de daadwerkelijke koopprijs. Deze koopprijs zal voortkomen uit de onderhandelingen die koper en verkoper samen hebben. Natuurlijk hangt deze koopprijs wel van een aantal dingen af. Denk hierbij allereerst dus aan de waardeanalyse maar ook aan economische omstandigheden, de onderhandelingspositie en het aantal partijen dat geïnteresseerd is.

Waar houdt de bank rekening mee bij het beoordelen van de financieringsaanvraag?

Banken letten op verschillende onderdelen. Allereerst is het van belang dat ze vertrouwen hebben in uw plannen en vertrouwen in het bedrijf. Is dit al niet het geval, dan zal de bank minder snel bereid zijn te financieren. Ook houdt de bank rekening met de concurrentie, de marktpositie en de mogelijkheden van het bedrijf om aan de renteverplichtingen te voldoen.

Waarom een bedrijf overnemen en niet zelf starten?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom een bedrijf kopen beter is dan een nieuwe onderneming starten:

1. Het financieren is gemakkelijker. De meeste kredietverstrekkers zullen eerder een investering     doen in een bedrijf dat al bewezen heeft dat het kan bestaan en winst kan maken.
2. Al vanaf dag één heeft u inkomen.
3. U koopt een bedrijf dat al bestaat en het is dus een bedrijf dat al bekend is bij veel mensen. Dit     brengt weer voordelen met zich mee zoals:
4. Klanten. U heeft door het overnemen van een bedrijf meteen toegang tot de klanten van het     bedrijf.
5. Ook heeft u toegang tot andere contactpersonen die het bedrijf al had.
6. Bij het beginnen van een bedrijf bent u in de eerste fase alleen maar bezig met het opstarten     en het opbouwen van contacten. Dit is bij het overnemen niet nodig, zo kunt u uzelf focussen     op de groei van de onderneming.
7. Met een vrij stabiel inkomen heeft u zelf meer vrijheid om te bepalen hoe u uw geld wilt     investeren.
8. U heeft werknemers die al een lange tijd werken in het bedrijf en dus al ervaren zijn in wat ze     doen.
9. Er zit minder risico aan het kopen van een bedrijf. Voornamelijk op financieel gebied.
10. Het overnemen van een bedrijf is over het algemeen minder werk dan het opstarten van een       bedrijf. Het vinden van een geschikt bedrijf om over te kopen duurt vaak minder lang dan het       opstarten van een nieuw bedrijf. Zo is er Bedrijventekoop.nl. Een site waar vraag en aanbod       van bedrijven bij elkaar komen. Neem bij het zoeken naar een bedrijf eens een kijkje. Wellicht       staat het bedrijf waar u naar op zoek bent er tussen.

Past het bedrijf dat ik op het oog heb wel echt bij me?

U heeft als een van de eerste stappen een zoekprofiel opgesteld. Hierin heeft u op een rijtje gezet wat u zoekt in een bedrijf. Zodra u dus een bedrijf op het oog heeft, kunt u uw zoekprofiel er bij pakken. Voldoet de onderneming aan alle eisen die in mijn zoekprofiel staan of moet ik nog even verder zoeken? Het is natuurlijk ook van belang dat u een goed gevoel heeft bij de verkoper van het bedrijf. Klikt het goed en voldoet het bedrijf aan al uw eisen? Dan weet u vaak wel dat u goed zit.