Veel gestelde vragen bedrijf starten

Veel gestelde vragen bedrijf starten

Is het moeilijk om een eigen onderneming te starten?

Veel mensen beginnen een bedrijf met het idee dat dit gemakkelijk is. Deze mensen zijn vaak niet zo goed voorbereid en voor hen valt het vaak tegen. Voorbereiding zegt dus veel. Denk niet te makkelijk over het beginnen van een onderneming en bereid u zelf goed voor. Door een goede voorbereiding zal u in het traject weinig verassingen tegen komen.

Wat is voor mensen vaak de reden om een eigen onderneming te starten?

Als je gaat vragen waarom de meeste mensen beginnen met een eigen bedrijf, dan zal zelfstandigheid vaak een belangrijke reden zijn. Men wil graag zelfstandig zijn en eigen beslissingen kunnen maken. Ook argumenten als: mijn eigen dag in kunnen delen en werken voor mijn eigen geld hoor je veel. Ga je daarentegen na wat de echte reden is achter het starten van een onderneming, dan is dit vaak geld. Houd er echter wel rekening mee dat het beginnen van een onderneming erg hard werken is. Helemaal in de eerste periode, zal het geld niet zo maar binnen rollen.

Hoe lang duurt de voorbereiding?

Er komt veel kijken bij het starten van uw eigen onderneming. Houd bij de voorbereiding daarom ook zeker rekening met een tijd van zo’n acht tot twaalf maanden. Er moet in die tijd veel gebeuren. Van afspraken met al uw adviseurs tot het zoeken naar een geschikt bedrijfspand. En van het maken van een financieel plan tot het inschrijven bij de KvK.

Moet je aanleg hebben voor het ondernemerschap?

Allereerst is het van belang dat u achter al uw plannen en ideeën staat, dat u enthousiast bent en een drive hebt om te beginnen met uw onderneming. Daarnaast is het zeker van belang dat u een commercieel gevoel heeft. In principe is het ondernemen namelijk een beroep op zich, waar gewoon een studie voor moet worden gevolgd. Echter, tachtig procent van het ondernemerschap kan ook aangeleerd worden via cursussen. Denk dus niet dat u alles in de praktijk wel leert. Zorg dat u goed voorbereid bent en weet waar u aan gaat beginnen.

Wanneer is de oprichting van mijn bedrijf een feit?

U heeft officieel uw eigen bedrijf zodra u uzelf heeft ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Zorg dan dus ook dat u dit op tijd doet. U heeft na het starten van uw onderneming namelijk één week voor het inschrijven van uw bedrijf. Ga van te voren ook even goed na wie u in moet schrijven. Dit hangt af van uw rechtsvorm. In sommige gevallen kunt u het persoonlijk doen. In andere gevallen schrijft uw notaris de rechtspersoon in voor u.

Hoe maak ik een eigen logo?

U wilt een logo maar weet zelf niet hoe u deze maakt? Laat uw logo ontwerpen door een vormgever. Bedenk hierbij van te voren wel goed wat u wel en niet wilt in het logo. Houd het simpel en zorg dat het tijdloos wordt. Zorg dat het logo past bij het bedrijf maar doe dit niet te letterlijk. Als u kapster bent, betekent het niet dat er per se een schaar in het logo naar voren moet komen.