Rechtsvorm bepalen

Rechtsvorm bepalen

Uw bedrijf moet een rechtsvorm krijgen, maar welke past het beste? Door het kiezen van een rechtsvorm beslist u ook meteen over uw aansprakelijkheid, welke belastingen u moet gaan betalen en of u fiscale voordelen krijgt. Laat u dus eerst informeren, voordat u gaat kiezen. Er zijn twee soorten rechtsvormen waaruit u kunt kiezen:

  • Rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid: Als het bedrijf schulden heeft, ben u met uw      privévermogen aansprakelijk
  • Rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid: Als het bedrijf schulden heeft, ben u met uw      privévermogen niet aansprakelijk

 

Deze twee soorten rechtsvormen zijn weer onder te verdelen:
Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid:

  1. Eenmanszaak
    Een eenmanszaak start u alleen op. Als uw bedrijf failliet gaat, gaat u zelf ook failliet. Dit komt omdat u zelf aansprakelijk bent voor alle financiën van uw onderneming.
  2. Vennootschap onder firma (vof)
    Een vennootschap onder firma komt voort uit een samenwerking van meerdere mensen. Bij een vennootschap onder firma kunnen schuldeisers bij het geld van de zaak. Als dit echter niet genoeg is, bent u met uw privé-vermogen aansprakelijk voor de financiën.
  3. Commanditaire vennootschap (cv)
    De commanditaire vennootschap kunt u zien als een speciale vorm van een vennootschap onder firma. Als u tekort komt aan kapitaal, kunt u voor een cv kiezen. Je hebt bij een cv te maken met de beherende en de stille vennoten. De beherende vennoten sturen de onderneming terwijl de stille vennoten alleen bij het financiële aspect betrokken zijn. Alle beherende vennoten zijn in dit geval aanprakelijk met hun privé-vermogen. De stille vennoten zijn alleen aansprakelijk met hun investeringen.
  4. Maatschap
    U kiest voor maatschap als u uw beroep samen met anderen wilt uitvoeren maar u dit wel als zelfstandig ondernemer wilt doen. Als u voor maatschap kiest, kiest u er ook voor keuzes voor uzelf te maken. U werkt als zelfstandig ondernemer en maakt alleen beloftes aan uzelf. Alleen in de volgende gevallen zijn de maten deels aansprakelijk:
  • Er is door de maten een volmacht gegeven aan elkaar in een maatschapscontract
  • De maten hebben samen een besluit gemaakt. Dit besluit kan gaan over een bepaalde daad of      transactie. In deze gevallen zijn de maten ook aansprakelijk met hun privévermogen.

 

Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid:

  1. Besloten vennootschap (bv)
    Wanneer u kiest voor een bv, bent u niet persoonlijk aansprakelijk. De bv is namelijk een rechtspersoon dus deze wordt dan ook aansprakelijk gesteld. U kunt ervoor kiezen alleen een bv te starten, maar dit kan ook in samenwerking met anderen.
  2. Naamloze vennootschap (nv)
    Voor een nv gelden dezelfde aansprakelijkheidsregels als voor een bv. Het verschil tussen een bv en nv zit in de aandelen. Het kapitaal is bij beiden namelijk verdeeld in aandelen. Echter, bij een nv is sprake van aandelen op naam en van aandelen die vrij verhandelbaar zijn op de beurs. Dat laatste is niet het geval bij een bv.
  3. Stichting
    U kunt kiezen voor een stichting als u een bepaald sociaal of maatschappelijk doel heeft dat u graag wilt bereiken. Een stichting is tevens een rechtspersoon en dus aansprakelijk voor eventuele schulden. In dit geval bent u dus niet aansprakelijk. Hier zijn echter wel uitzonderingen op.
  4. Coörperatie en onderlinge waarborgmaatschappij
    Ook de coörperatie is als rechtspersoon aansprakelijk. Als er eventuele schulden zijn bij een coörperatie zijn ook anderen leden deels aansprakelijk. Een coöperatie is een speciale vereniging. Echter, een coöperatie gaat overeenkomsten aan met en voor haar leden.
  5. Vereniging
    U kiest voor vereniging als u samen met andere mensen een bepaald doel wilt bereiken. Er zijn twee verschillende soorten verenigingen:
  • Vereniging met volledige rechtsbevoegdheid: dit betekent dat u uw vereniging via een notaris      opricht. Hierdoor bent u niet met uw privévermogen aansprakelijk.
  • Vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid: dit heeft u als u uw vereniging niet via een      notaris opricht. U bent dan wel met uw privévermogen aansprakelijk voor verplichtingen.