Ondernemingsplan maken

Ondernemingsplan maken

Het maken van een ondernemingsplan is geen verplichting bij het beginnen van uw onderneming. Het is echter wel verstandig hier tijd aan te besteden omdat het opstellen van een ondernemingsplan niet alleen voor u duidelijk is, maar ook voor uw eventuele klanten. Door het maken van een ondernemingsplan krijgt u namelijk duidelijk zicht op uw voornemens en doelen. U kunt er voor kiezen zelf een ondernemingsplan te maken, maar u kunt dit ook door iemand anders laten doen.

Als u een ondernemingsplan gaat maken, kunt u zich houden aan de volgende richtlijnen:

1. De ondernemer
De mensen die uw ondernemingsplan lezen, leren u hierdoor kennen. U schrijft in uw ondernemingsplan dus uw sterke en zwakke punten, maar ook uw persoonsgegevens, plannen, motivering en werkervaring.

2. Marketingplan
Wanneer u een bedrijf begint, heeft u bepaalde plannen. Om deze plannen te laten slagen maakt u een marketingplan. Het is hierbij wel belangrijk uw plannen en doelen duidelijk en concreet te formuleren. Mede hierdoor kunt u namelijk later beter nagaan of uw doelen zijn bereikt.

3. Financieel plan
Ook het financiële gedeelte moet goed worden weergegeven. Hiervoor wordt een financieel plan opgesteld. Denk bij het maken hiervan aan zaken als omzet, kosten, winst en uw investeringen. Een uitgebreid financieel plan wordt in de volgende stap nog gemaakt.

4. Organisatie
Wat kenmerkt uw organisatie? Welke eigenschappen heeft uw onderneming? U kunt hierbij denken aan eigenschappen als:

  • De rechtsvorm van uw bedrijf
  • De naam van uw onderneming
  • Verzekeringen